Konsten att delta med Alex Howes och Arina Stoenescou
Hur är det att delta i Konsten att delta? I våras slog vi oss ned med Alex Howes och Arina Stoenescou som möttes via programmet.
För några år sedan möttes Alex Howes, illustratör och animatör från London, och Arina Stoenescou, grafisk formgivare, konstnär och översättare bosatt i Stockholm, genom Konsten att delta. De fann varandra snabbt och såg många fördelar med initiativet. Vi ställde några frågor och bad dem reflerktera över vad Konsten att delta givit dem – och fick även reda på att de planerar att skapa en bok tillsammans.
Varför sökte ni er till Konsten att delta?
Alex: Jag ville vet hur man är eller blir konstnär i Sverige. Jag hade bott i Sverige i 6 månader, och sökte vägar in i branschen. Så dök Konsten att delta (KAD) upp. Jag var nyfiken på om jag kunde få råd om hur jag publicerar en bok, skaffar en agent – ja, allt sånt man behöver veta. Så kom jag i kontakt med KAD och fick höra att Arina sannolikt skulle vara en bra matchning.
Arina: Jag tycker att det är ett bra initiativ, jag kommer själv från Rumänien ursprungligen och befann mig som ung, nyligen inflyttad till Sverige, i en liknande situation som Alex. När jag kom till Sverige hade mina föräldrar jobbat inom filmindustrin i Bukarest och hade verkligen behövt en initiativ som KAD, ett mentorskap som kunde bli en väg in i kulturbranschen här. Så då kände jag att jag kan ställa upp med min kunskap och mina erfarenheter. Det blev redan inledningsvis många spännande samtal – så det blev en bra matchning!
Vad tar ni med er? Har det format era karriärer åt någon riktning?
Alex: Det har framför allt gett mig självförtroende och inspiration. Arina hjälpte mig också att komma i kontakt med kollegor och bland annat resulterade en sådan kontakt i en studioplats på Transfer studio vid Telefonplan i Stockholm. Man behöver bara en person som öppnar en dörr, och sedan kommer en till person som öppnar nästa. Det är så viktigt med nätverket, det ger så mycket i längden och särskilt i en liten värld som den vi rör oss i bland illustratörer och grafiska formgivare.
Arina: Det kostar ju inget att mötas och det ger så mycket åt både håll med erfarenhetsutbytet. Det var väldigt givande att jag kunde hjälpa Alex in i branschen här. Jag kunde dessutom jämföra med min erfarenhet som invandarar från en östeuropeiskt land, och hur det skiljde sig från Alex som britt och däremed från ett rikt västeuropeiskt land.
Vi pratade också tidigt om SFI (Svenska för invandrare), något vi båda har erfarenhet av och har som ett gemensamt framtida projekt liggandes i skrivbordslådan.
Ni har alltså pratat om att göra ett gemensamt projekt tillsammans på temat SFI?
Alex: När jag började lära mig svenska så började jag anteckna processen i form av skisser då jag ännu inte kunde språket. Så berättade jag för Arina om det och vi möttes i det att vi båda ville göra något på temat. Hur vägen mot att lära sig ett nytt språk kan se ut. Som en bilderbok för vuxna.
Arina: Precis, den finns där på framtidens utgivningslista. Både Alex och jag har erfarenhet från SFI vid olika tidpunker, i olika sammanhang. Med olika utgångspunkter. Och detta tror jag skulle intressera fler.
Det gick också förvånansvärt fort för dig Alex att komma in på den svenska arbetsmarknaden, och du har ju redan gett ut en rad böcker på svenska förlag. Alex är så driven och målmedveten och det ska bli riktigt spännande att framöver jobba ihop och göra boken med fokus på våra erfarenheter från SFI.